Ste kdaj med gledanjem v nebo ali na svetlo površino, opazili črne ali sive pike oziroma nitke, ki plavajo? To so motnjave v steklovini. Motnjave v steklovini se premikajo po očesu, ko gledamo v različne smeri in ko motnjava “zaplava” skozi vidno os, jih vidimo kot temno nit ali piko. Najlažje jih opazimo, ko gledamo svetle enobarvne površine, kot je nebo ali bel strop.

 

Vir: https://www.aoa.org/AOA/Images/Patients/Eye%20Conditions/Floaters.jpg 

 

Večina motnjav je posledica staranja in v večini primerov niso nevarni. Nastanejo zaradi sprememb v steklovini (lat. vitreous) - to je gelast del očesa, ki zapolnjuje notranjost našega očesa. Steklovino sestavljajo mikroskopska prozorna vlakna. Steklovina se z leti spreminja v bolj tekočo obliko, vlakna pa se skrčijo oz. zgrudijo. Te majhne grude naredijo senco in mi jih vidimo kot motnjavo. Drugi vzroki za pojavo motnjav so lahko opozorilo, da naše oči niso v optimalnem stanju. Na pregled k specialistu za oči se je smiselno naročiti v kolikor opazimo:

 • postopno pojavljanje novih motnjav v steklovini
 • nenaden nastanek številnih motnjav v steklovini
 • epizodo bliskanja in pojav motnjav v steklovini
 • pri izpadu (zatemnitve) dela vidnega polja
 • pri pojavu novih motnjav v steklovini po operaciji sive mrene

 

Ljudje, ki se najpogosteje srečujejo z motnjavami v steklovini oz. imajo večjo možnost, da bodo skozi življenje opazili motnjave v steklovini so:

 • vsi starejši od 50 let
 • Kratkovidni ljudje (miopi)
 • Ljudje, ki so doživeli očesno travmo
 • Komplikacije po operaciji sive mrene
 • Ljudje z diagnozo diabetične retinopatije
 • Uveitis (vnetje notranjosti očesa) 

 

Asteroid hyalosis

 

Asteroid hyalosis je degenerativno stanje steklovine (lat. Vitreous). Klinično je pri opazovanju tega stanja videti, kot da opazuješ majhne asteroide v očesu in od tu tudi izvira ime. Te majhne “asteroide” pa vidimo kot temne pike. Pri Asteroid hyalosis so v večini primerov temne pike bolj moteče kot pa pri foatersih. Točen vzrok za nastanek asteroid hyalosis ni znan, se pa povezuje z ljudmi, ki imajo diabetes, povišan pritisk, povečan holesterol, najpogosteje pa je to starostna degeneracija.

 

Motnjave v steklovini in asteroid hyalosis ponavadi ne vplivajo na ostrino vida, so pa lahko zelo neprijetni tako za posameznika kot tudi za specialista pri pregledu očesnega ozadja. Zdravljenje načeloma ni potrebno. V posebnih primerih se opravi poseg vitrektomija, pri kateri odstranijo dele steklovine.

 

Vir: https://els-jbs-prod-cdn.jbs.elsevierhealth.com/cms/attachment/2033634677/2049621832/gr1.jpg

 

 

Optika Rimc

KRŠKO

Cesta krških žrtev 32, 8270 Krško

T: 07 49 215 36

M: 051 625 606

optika.krsko@rimc.net

 

Optika Rimc 

BREŽICE
Cesta prvih borcev 32, 8250 Brežice

T: 07 49 90780   

M: 031 884 442
optika.brezice@rimc.net

 

Optika Rimc

LJUBLJANA

Vodnikova cesta 157, 1000 Ljubljana

T: 01 518 2400

M: 051 824 000

optika.ljubljana@rimc.net

 

   

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING izdelavo spletne strani optikarimc.net sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2024 Optika Rimc. Vse pravice pridržane. Piškotki