Glavkom je drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu. Na svetu je 4,5 milijona ljudi slepih zaradi glavkoma, število pa še vedno narašča. Ker bolezen poteka brez večjih težav (asimptomatsko), 50 odstotkov zbolelih v razvitih državah ne ve, da ima glavkom, v nerazvitem svetu pa je ta delež približno 90-odstoten.

 

  

Avtorica prve fotografije: Darinka Mladenovič

  

Kaj je glavkom?

 

Glavkom je nepopravljiva okvara vidnega živca, ki v skrajnem primeru povzroča slepoto. Ta okvara nastaja postopoma in ko nastane, je nepovratna. Pogosto je povezana z visokim očesnim tlakom, ne pa vedno. Visok očesni tlak in glavkom nista sinonima, kot smo mislili včasih. Največkrat vzroka za nastanek glavkoma ne poznamo. Takrat pravimo, da gre za primarni glavkom, in ta je najpogostejši. Kadar pa se glavkom pojavi kot posledica drugih bolezni, ga imenujemo sekundarni glavkom. Nekatere oblike glavkoma so prisotne že ob rojstvu (prirojeni ali kongenitalni glavkom) ali pa se pojavijo v otroštvu (juvenilni glavkom). Obstaja še ena oblika glavkoma, in sicer glavkom zaprtega zakotja. Ta lahko poteka burneje, z bolečinami in glavobolom, z bruhanjem, s poslabšanjem vida in mavričnimi krogi okrog izvora svetlobe.

 

Kakšni so simptomi glavkoma? Ali lahko sami posumimo nanj in na kaj moramo biti pozorni?

 

Pri najpogostejši obliki glavkoma, primarnem glavkomu odprtega zakotja, bolniki navadno nimajo težav. Vid dolgo ostaja dober. Ko bolnik opazi, da se je vid poslabšal, takrat je bolezen že močno napredovala in je navadno že prepozno. Večinoma glavkom ni pravočasno odkrit, saj ljudje nimajo težav in prepozno pridejo k zdravniku.

Ker bolezen ni simetrična in je pogostokrat na enem očesu bolj napredovala kot na drugem, lahko sami naredimo preprost test. Najprej prekrijemo eno oko, z drugim gledamo v določeno točko in opazujemo vidno polje (poleg opazovane točke vidimo še okolico). Nato pokrijemo še drugo oko, gledamo isto točko in prav tako opazujemo vidno polje. Vidni polji obeh očes si morata biti podobni. Če med njima opazimo veliko razliko, je to lahko znak za glavkom.

 

Ker Glavkom ne boli in ga sami ne moremo dovolj hitro zaznati, so preventivni pregledi edini način za pravočasno odkritje glavkoma. Zato je pomembno, da po 40. letu opravite temeljit pregled vaših oči, še posebej, če je le ta že prisoten pri sorodnikih. Ni dovolj, da se pregleda samo vidna ostrina, ampak je potrebno tudi merjenjem očesnega tlaka, pregled vidnega polja in  pregled očesnega ozadja z OCT aparatom, ki natančno analizira vidni živec in tako ugotovi ali je glavkom prisoten.

 

OCT analiza vidnega živca za desno in levo oko

 

 

OCT Glavkomska analiza (Hood Report)

 

 

Pri nas vam bomo obdobne preglede z OCT aparatom prikazali v »Trend« analizi, kjer boste takoj videli kakšno je vaše stanje vidnega živca v določenem časovnem obdobju

 

 


Optika Rimc

KRŠKO

Cesta krških žrtev 32, 8270 Krško

T: 07 49 215 36

M: 051 625 606

optika.krsko@rimc.net

 

Optika Rimc 

BREŽICE
Cesta prvih borcev 32, 8250 Brežice

T: 07 49 90780   

M: 031 884 442
optika.brezice@rimc.net

 

Optika Rimc

LJUBLJANA

Vodnikova cesta 157, 1000 Ljubljana

T: 01 518 2400

M: 051 824 000

optika.ljubljana@rimc.net

 

   

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING izdelavo spletne strani optikarimc.net sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2024 Optika Rimc. Vse pravice pridržane. Piškotki