Nošenje ustreznih sončnih očal vas lahko popolnoma zaščiti pred neželenimi in škodljivimi efekti. Pri nakupu sončnih očal se vedno posvetujte z usposobljenim osebjem.

Sončna očala za pilote bi morala imeti naslednje značilnosti:

 • Odporna na udarce
 • Čim tanjše kovinske okvirje (minimalno oviranje vidnega polja)
 • Za trdnost se priporoča Polikarbonatna ali Trivex stekla (Trivex ima boljše optične lastnosti)
 • Imeti morajo dobre optične lastnosti in visoko sposobnost kontrasta
 • Imajo 10-15% prepustnosti svetlobe
 • Imajo ustrezne filtracijske lastnosti
 • Ročke morajo biti tanke in ne preveč oddaljena od glave, da ne motijo pri uporabi slušalk

 

Pilotom  priporočamo, da se izogibajo uporabi poceni sončnih očal, saj lahko prepuščajo prekomerno svetlobo, razpršeno okoli očesa, kar med letom povzroča zaznavne težave. Izogibati se je treba uporabi polaroidnih sončnih očal, saj lahko povzročajo neželene efekte zaradi vetrobranskih stekel, ki so na letalih običajno laminirana in imajo same po sebi natezne in tlačne napetosti zaradi dvolomne narave stekla. Zaradi tega se svetloba  že deloma polarizira preden pride skozi polarizirana stekla, kar povzroči, da vidimo različne nianse barv v vetrobranskem steklu, ki zelo motijo naš vid.

Tudi samozatemnitvena (fotokromatska) očala so med letom za pilote na splošno prepovedane, zaradi časa, ki ga leča potrebuje, da se ponovno osvetli, kadar prehajamo iz zelo osvetljenega v temnejše področje. Ta zamuda lahko v kritičnih časih znatno zmanjša ostrino vida.

Polarizirane leče zmanjšajo količino svetlobe, ki prehaja skozi lečo, s selektivnim filtriranjem določenega elektromagnetnega spektra. Te leče lahko povzročijo vzorce popačenja nekaterih laminiranih vetrobranskih stekel v pilotski kabini. Prav tako lahko spremenijo videz oblaka in zmanjšajo odseve od tal, kar je koristno za pilote VFR. Uporaba teh sončnih očal se zato odsvetuje.

Kvalitetna sončna očala tudi s korekcijo vida (dioptrijo)

Zaradi inovativne tehnologije zanesljivo preprečujejo, da bi UV-sevanje doseglo vaše oči in jih tako učinkovito varujejo pred soncem. Poleg tega vam kakovostna stekla v vaši dioptriji ne omogočajo le samozavestnega pogleda v sončni svetlobi, temveč tudi oster vid.

Sončna svetloba vsebuje veliko modro razpršene svetlobe, ki prekriva ostale barve in vodi do slabega kontrastnega vida. Kvalitetna sončna očala optimizirajo raven modre svetlobe. Tako lahko z absolutno natančnostjo vidite tudi pri močni ali razpršeni svetlobi. Predmete vidite z visokim kontrastom, barve in podrobnosti  pa imajo naraven videz.

 • Popolna zaščita pred UV-žarki in bleščanjem, ki celovito varuje vaše oči
 • Naravne barve in vid tudi v močni ali razpršeni svetlobi
 • Boljše zaznavanje kontrasta za prijetno vidno izkušnjo
 • V vaši dioptriji in širokem izboru barv za popolno skladnost z vašimi potrebami

 

Ali ste vedeli?
Odstotek zatemnitve stekla pomeni koliko svetlobe absorbira steklo za sončna očala, odvisno od njenega odtenka. Pri absorpciji npr. 85% absorbira 85% vidne svetlobe, preostalih 15% pa preide skozi steklo do očesa.

Optika Rimc

KRŠKO

Cesta krških žrtev 32, 8270 Krško

T: 07 49 215 36

M: 051 625 606

optika.krsko@rimc.net

 

Optika Rimc 

BREŽICE
Cesta prvih borcev 32, 8250 Brežice

T: 07 49 90780   

M: 031 884 442
optika.brezice@rimc.net

 

Optika Rimc

LJUBLJANA

Vodnikova cesta 157, 1000 Ljubljana

T: 01 518 2400

M: 051 824 000

optika.ljubljana@rimc.net

 

   

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING izdelavo spletne strani optikarimc.net sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2024 Optika Rimc. Vse pravice pridržane. Piškotki