Res je, na prvi pogled izgledajo povsem v redu - so atraktivnih oblik in cenovno ugodna. Le kje potem tiči zajec?

 

Odgovor: v simptomih, ki se lahko izrazijo z njihovo daljšo uporabo. Takšni simptomi so recimo: glavobol, migrena, dvojna slika, utrujenost, težave s koncentracijo, fokusom slike in še bi lahko naštevali. Problem je tudi v tem, da lahko tovrstne simptome z nošenjem takšnih očal niti ne povežemo.

  

V čem se torej gotova očala razlikujejo od tistih, ki jih naredi optik po pregledu strokovnjaka (oftalmologa ali optometrista)?

 

  1. Gotova očala in očala iz interneta, ki vam jih nudijo po ceni 20€ in manj, žal ne morejo biti opremljena s kvalitetnimi stekli. Cenena stekla, prepuščajo manj svetlobe, ponavadi so brez antirefleksnih slojev ali pa so le ti nekvalitetni. Prihaja do bleščanja in prepuščanja škodljive svetlobe direktno na mrežnico.
  1. Gotova očala so narejena po vzorcu povprečja, in so na voljo le z dvema različnima zeničnima razdaljama (PD): 62 ali 64 milimetrov. 99% uporabnikov pa ima unikatno zenično razdaljo (PD), zato je to približno tako, kot da bi za vse ljudi naredili le dve številki čevljev, ali pa oblek. Napačna zenična razdalja utruja naše oči, poleg tega pa lahko povzroča tudi glavobole, ki nastanejo zaradi zakrivljenosti upada svetlobe. Naši možgani se nato trudijo kompenzirati to svetlobo in rezultat je glavobol. 
  1. V gotovih očalih sta obe očalni leči enake dioptrije. Vprašljivo je tudi samo centriranje stekel v okvirju. V relnosti pa se dioptrija desnega in levega očesa med seboj največkrat razlikujeta. Ta napaka se toliko bolj izrazi pri ljudeh, ki imajo cilindre oz. specifično zakrivljeno rožnico. Napačna korekcija vida lahko povzroča tudi dvojni vid, utrujenost, srbenje in solzne oči. 
  1. Okvirji gotovih očal so večinoma narejeni tako, da so stekla v njih tovarniško vtisnjena in jih ni mogoče menjati. Tudi druge sestavne dele se ne da menjati ali popravljati. Prava očala pa imajo zamenljive nosnike in ročke, zato je v takšnih očalih mogoče večkrat zamenjati stekla in obdržati okvir vrsto let. Nudijo tudi določeno garancijo. 
  1. Nekateri ceneni materiali lahko povzročajo tudi določene alergije.

 

Zato ne tvegajte z "gotovimi očali" in ne mečite svojega denarja stran, saj si vaše oči zaslužijo boljšo oskrbo.

Optika Rimc

KRŠKO

Cesta krških žrtev 32, 8270 Krško

T: 07 49 215 36

M: 051 625 606

optika.krsko@rimc.net

 

Optika Rimc 

BREŽICE
Cesta prvih borcev 32, 8250 Brežice

T: 07 49 90780   

M: 031 884 442
optika.brezice@rimc.net

 

Optika Rimc

LJUBLJANA

Vodnikova cesta 157, 1000 Ljubljana

T: 01 518 2400

M: 051 824 000

optika.ljubljana@rimc.net

 

   

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING izdelavo spletne strani optikarimc.net sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

© 2024 Optika Rimc. Vse pravice pridržane. Piškotki